Entity Framework 2015 | Microsoft Teknolojileri

8

Entity Framework 2015

Bu sürüme Entity Framework 7'nin önizleme sürümü ile başta hata düzenlemeleri ve topluluk katkılarıiçeren Entity Framework 6 güncelleştirmesi dahildir.

Entity Framework 7

Entity Framework'ün yen sürümü, yeni platformlar ve yeni veri depolarına olanak tanır. Windows Phone, Windows Store, ASP.NET 5 ve geleneksel masaüstü uygulaması artık, Entity Framework kullanabilir. Entity Framework'ün bu sürümü ilişkisel veritabanlarının yanı sıra Azure Tablo Depolama ve Redis gibi ilişkisel olmayan veri depolarını da destekler. Buna yeni ASP.NET 5 projelerine yüklenen EF7 (Entity Framework 7) çalışma zamanının erken önizlemesi de dahildir.

Entity Framework 6.x

Bu sürüm çalışma zamanı ve araç kullanımının EF6.1.3 hata düzeltmeleri ve toplulukları katkıları içerir; EF6.1.3'teki değişikliklerin bir listesini Entity Framework CodePlex sitesinden görebilirsiniz.

Entity Framework 6.1.1 çalışma zamanı bu sürümdeki birkaç yerde mevcuttur.


  • Entity Framework (EF) çalışma zamanı kurulu olmayan bir projede Entity Framework Araçları'nı kullanarak yeni bir model oluşturursanız çalışma zamanı kurulacaktır.
  • Seçtiğiniz proje şablonuna bağlı olarak yeni ASP.NET projelerinde çalışma zamanı önceden kurulmuştur.


Yorum Gönder

  1. Konular zorlaşıyor, bilgiler için teşekkürler (:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Entity Framework Nedir?


      Entity Framework
      Önceki yazımda ORM mantığını anlatmıştım. Entity Framework ise .NET platformu için geliştirilmiş olan ORM frameworklerinden biri. Ayrıca benim proje geliştirirken sıklıkla kullandığım bir yapı.
      Entity Framework yapısını küçük bir örnekle inceleyelim.
      Örneğimizde bir mağazanın adi ve adresini Tanimlar tablosundan, turu ve ciro bilgileriniyse Ozellikler tablosundan almak istiyoruz.

      Eğer bunu standart SQL kodlamasıyla yapacak olsaydık kodlarımız şu şekilde olacaktı:
      MagazaDbEntities provider = new MagazaDbEntities();
      var magaza = (from tanim in provider.Tanimlar
      join ozellik in provider.Ozellikler
      on tanim.ID equals ozellik.ID where tanim.ID == 0
      select new {tanim.adi, tanim.adres, ozellik.turu,
      ozellik.ciro}).FirstOrDefault();
      -----------------------------------------------------------------------------
      Örneğimizi birde Entity Framework yapısından yararlanarak yapalım, burada standart SQL kodunda yaptığımız gibi Join işlemini gerçekleştirmemize gerek kalmadan yazabiliriz.
      MagazaDbEntities provider =new MagazaDbEntities();
      var magaza = (from tanim in provider.Tanimlar where
      tanim.ID == 0
      select new {tanim.adi, tanim.adres, tanim.Ozellikler.turu,
      tanim.Ozellikler.ciro}).FirstOrDefault();
      tanim degiskenimiz Tanimlar tablosunu göstermektedir. tanim.Ozellikler yazdığımızda Ozellikler tablosuna, kurduğumuz ilişki sayesinde gitmekte, magazanin turu ve ciro bilgilerini getirmektedir. Burada önemli olan tablolar arasında ilişkilerimizin iyi bir şekilde oluşturulması olmasıdır. Tablolar arasındaki ilişki ne kadar iyi olursa kodlamamız sırasında o kadar rahat edebiliriz.

      Sil
  2. abdullah girişe bi tanıtım yazısı ekle, anlamıyoruz hiçbi şey :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle vakit ayırarak okuduğunuz ve yorum yazdığınız için teşekkür ederim aslında buda bir tanıtım yazısı :d ama Entity Framework Nedir? sorusuna cevaben şunu söyleyebilirim


      Entity Framework Microsoft tarafından geliştirilen ve yazılım geliştiricilerin katı sql sorguları yazmalarını ortadan kaldırarak bir ORM (Object Relational Mapping) imkanı sağlayan framework'tür. ORM ise ilişkisel veritabanı yönetim sistemlerine direkt olarak müdahale yerine nesneler aracılığı ile müdahale edilmesini sağlayan bir köprüdür diyebiliriz.

      Piyasada bir çok ORM Framework'leri bulunmaktadır. Örnek olarak; DataObjects.Net, NHibernate, OpenAccess, SubSonic etc. Entity Framework vs..

      Entity framework ile birlikte LINQ (Language Integrated Query) sorgularını kullanarak nesneler üzerinde güçlü bir sorgulama imkanına sahip oluruz. Entity framework'ün bize sunduğu hizmetler başlıca change tracking, identity resolution, ve query translation.

      Sil
  3. iyi çalışmalar. Başarılar dilerim.. Teknolojik açıdan çok iyi bilgiler veriyorsunuz..

    YanıtlaSil
  4. Kolay gelsin, beni aşan konular yine:))) ama takip de olan ve bekleyenler için çok güzel bilgiler. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. Bir ara oturup bu yazdıklarınız neler oluyor bakacağım. Aslında bu konulara çok uzak olmadığımı düşünürdüm ama sizin yazdıklarınıza yabancı kalmışım.

    YanıtlaSil
  6. Yani başından sonuna kadar okuyup, bundan sonra, sitenizde okuyacağım bilgilere aşina olmak için çaba gösterdiğimi söylemeliyim. Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.

    YanıtlaSil







 
Top